Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от 11 училища участват в общоградското състезание „Чета и пиша правилно“

15 май 2023 15:59, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 309
h-1

Отборите от 11 училища в Сливен участват в третото издание на общоградското състезание „Чета и пиша правилно“, което се провежда днес, 15 май. 70 състезатели, излъчени сред най-добрите ученици по български език и литература в учебните заведения, изпълняват различни по вид задачи. „Нашите деца показват, че обичат българския език, че влагат много старание, за да опознаят неговото богатство. Пожелавам на всички участници достойно представяне и успех на журито в неговата работа. От любовта към словото започва любовта към род и Родина“, заяви зам. кметът Пепа Чиликова на откриването.

Преди обяд в зала „Май“ се състоя състезателният кръг за по-големите участници. Учениците от 4-ти и 5-ти клас писаха диктовки, шестокласниците имаха за задача да редактират текст, а седмокласниците – да напишат есе на тема „Приятелството – дар или изпитание“. От 14 часа в зала „Сливен“ започна състезанието между отборите на най-малките – учениците от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, които трябваше да прочетат, препишат и редактират текст.

Състезанието „Чета и пиша правилно“ започна като инициатива, ориентирана само към децата от началния етап. Но по идея на Общината то разшири обхвата си и дава възможност за изява на повече ученици, каза Веселина Тонева, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и председател на журито. Негови членове още бяха гл. ас. д-р Илияна Кунева от Института по български език към БАН, ст. експерт по начално образование в РУО Йорданка Стоилова, ст. експерт по български език и литература в РУО Мария Вълкова и Николина Велчева, преподавател по български език и литература в ХГ „Д. Дамянов“ и актриса в ДТ „Ст. Киров“.

Резултатите от класирането ще бъдат обявени в по-късните часове на деня. За показаното старание и добро представяне всеки участник ще получи грамота и книга. А класиралите се отбори ще бъдат наградени на 24 май от кмета Стефан Радев, по чиято идея се провежда състезанието. На празника Радев ще връчи отличия и на всички изявени деца и ученици, постигнали високи резултати през учебната година.

Организатор на събитието е Община Сливен, в партньорство с Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, РУО и Института по български език към БАН.

Снимки

h-2h-3h-4h-5