Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината подкрепя идеята за изграждане на алея на спортната слава в Сливен

18 май 2023 13:07, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 182
Sesiq_18.05.2023

Всичките 75 точки, включени в дневния ред на редовната сесия на Общински съвет-Сливен, получиха одобрение. Заседанието днес започна с полагане на клетва на новоизбрания общински съветник Явор Гечев. Той заема мястото на Наташа Пощова, която подаде оставка по лични причини.

Пълна подкрепа получи и предложението на общинския съветник Минко Минчев покритата лекоатлетическа писта в Сливен да носи името на покойния лекоатлет Михаил Желев, който тази година щеше да навърши 80 години. Носител на Европейска титла, избран е и за спортист на годината на България, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“. Михаил Желев е единственият българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа. Минчев отправи и предложение към Общината да обмисли изграждане на алея на спортната слава в Сливен.

„Настроен съм изцяло позитивно към идеята за изграждане на алея на спортната слава на Сливен и за преименуване на лекоатлетическата писта в знак на почит към паметта на Михаил Желев. Сериозно ще обмислим идеята за алея. Имаме много именити спортисти и има какво да покажем на жителите и гостите на града“, коментира кметът Стефан Радев.

Общинските съветници гласуваха единодушно предложенията Общината да подкрепи чрез дарение храмовете в селата Бинкос, Гергевец и Глуфишево, както и Сдружението „Музиката вместо улицата“.

Друг акцент в днешната сесия бе приетата актуализация на бюджета, който в момента действа по Закона за удължаване на държавния бюджет от 2022 г., поради липса на приет нов за тази година. Това стана и повод кметът да коментира сложната ситуация за общинските финанси пред журналисти. „Много неприятна ситуация за общините, които според сега действащия закон, не могат да инвестират средства, дори и да разполагат с такива, защото трябва да се съобразяват с това, което са харчили миналата година, а цените са различни“, отбеляза Стефан Радев. Той изрази опасения, че общините ще завършат с по-големи наличности без да са имали възможност да инвестират средства в различни дейности и проекти. „Не ми се мисли и за невъзможността да се финансират ежедневните дейности, които на практика не могат да спрат – здравни, социални, образователни и още много други“, заключи градоначалникът.

Местният парламент днес прие и годишните финансови отчети за 2022 г. на общинските търговски дружества и предприятия. Това са „Обреден комплекс“, който в момента е в ликвидация, „Общинска охрана и СОТ Сливен“, „Пътнически превози“, „Дентален център -1 Сливен“, „ДКЦ 1 - Сливен“ и „ДКЦ 2 - Сливен“.

Беше гласувана и приета още Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Сливен (2023-2024) и планът за изпълнението й. Сред приетите точки попаднаха също Общинската програма за закрила на детето за 2023 г. и отчетът на програмата за миналата година.

Общинските съветници гласуваха и предложението за намаляване на броя на потребителите на Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище „Качулка“. Промяната е в изпълнение на чл. 85, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги, който предвижда намаляване на броя на потребителите на Дома - от 228 на 173 места.

Предложението Общината да предостави техника на „Вик-Сливен“ за почистване на канализационната градска система за срок от шест месеца, също получи одобрение. Сред гласуваните точки днес бяха още за упълномощаване на представител на Общината да участва в Общото събрание на „ВиК-Сливен“ на 19 май и разпоредителни сделки.

Видео от днешната сесия може да гледате на посочения линк: https://www.facebook.com/watch/?v=787999579384239