Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България е европейска шампионка по художествена гимнастика - злато за ансамбъла

21 май 2023 14:50, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 156
...............................................

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и българският ансамбъл по художествена гимнастика станаха отборни шампионки на Европейското първенство в Баку.

След като по-рано вчера Боряна Калейн спечели титлата в многобоя, ансамбълът спечели и златните медали.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова събраха сбор от 68.050 точки, след като изпълниха и двете си композиции без грешка. Българите получиха оценка от 35.600 за композицията на пет обръча и 32.450 за три ленти и две топки. Така те добавиха световната си титла в многобоя от София 2022 и тази от континенталния шампионат.

Надпреварата беше изключително драматична, като последен стартов номер бяха домакините от Азербайджан, които останаха трети.

Момичетата на Весела Димитрова се представиха много силно в съчетанието си с пет обръча и бяха оценени с 35.600 точки, от които 19.200 за трудност, 7.950 за изпълнение и 8.450 за артистичност.

При второто си излизане на килима българките се представиха отлично и в композицията си с лента и топка, като получиха 32.450 точки (16.8 за трудност, 7.450 за артистичност, 8.200 за изпълнения). Централата ни изпрати предизвикателство за затруднение на устройството, което беше отхвърлено и рейтингът остана непроменен.

Така ансамбълът на България се класира и за двата финала днес с втория по сила резултат.

"Много се вълнуваме. Това е голямо признание за нас", каза Камелия Петрова пред Националната телевизия.

"Мисля, че до известна степен това е съвсем естествено, защото знаем колко труд положихме в тренировъчната зала. Борихме се много. Да не забравяме, че утре има финали, тъй като искаме да сме на първото стъпало", допълни Женина Трашлиева.

"Много се радваме за двете ни индивидуални гимнастички. Винаги ги подкрепяме и им пожелаваме още много такива успехи", допълни София Иванова.

„Определено мога да кажа, че сме в много добра форма и сме много щастливи, че показахме това, върху което сме работили“, сподели Рейчъл Стоянов.

Мисля, че успяхме да се задържим, след като момичетата много бързо ме приеха”, призна Радина Томова.

„При нас мотивацията никога не умира. Смятам, че утре ще покажем най-доброто от себе си“, заяви Камелия Петрова.

"Искаме да благодарим на всички, които ни подкрепят. Ние наистина чувстваме подкрепата. Нека продължават да ни подкрепят", завърши Женина Трашлиева.

На второ място е Израел с 67.300 точки (35.600 и 31.700), а бронзовите отличия са за Азербайджан с 65.400 (32.900 и 32.500). В топ 6 са още Украйна, Италия и Испания. В състезанието участваха 18 отбора.

България спечели третото злато за днес в отборната надпревара. Отборът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла с 324.500 точки. На второ място е Украйна с 311.800, а на трето Израел с 310.200 точки.

Така България вече има седем медала от първенството в Баку, от които пет златни, един сребърен и един бронзов. Ансамбълът и Боряна Калейн взеха титлите в многобоя, България е отборно №1, Стилияна Николова се класира трета в многобоя, а ансамбълът девойки спечели сребро в многобоя и две златни на пет въжета и финали с пет топки.

В последния ден на европейското първенство днес ще бъдат раздадени още шест комплекта медали - във финалите на отделни уреди за жени и за ансамбли. Стилияна Николова ще спорят за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн - на обръч, топка и бухалки, Ева Брезалиева - на лента. Ансамбълът е сред финалистите на пет обръча и три ленти/две топки.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com