Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща във връзка с Областната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите се проведе днес

26 май 2023 17:33,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 274
работната среща днес

Работна среща за обсъждане на предложения за актуализация на Стратегията на област Сливен за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021 – 2030 г. се състоя днес в Областна администрация Сливен.

Тя бе инициирана във връзка с изпълнението на проект на Ромската академия за култура и образование (РАКО) за мониторинг върху изпълнението на новите Областна и Национална стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите 2021 – 2030.

В работната среща взеха участие заместник-областният управител Антоний Андонов, председателят на РАКО Стела Костова, директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Георги Вишнаров, експерти от Областна администрация, Дирекция „Бюро по труда“ – Сливен и общините Сливен и Твърдица, координаторът на организацията „Лекари на света“ за област Сливен Петър Малинов и др.

В хода на дискусията бе подчертано, че официалните статистически данни не дефинират разграничения между етносите, а социологическите проучвания на неправителствените организации имат спомагателна функция при вземането на решения и набелязването на мерки за прецизиране на политиките относно ромския етнос и останалите уязвими групи.

По време на срещата бе акцентирано върху необходимостта от по-ясно обвързване между аналитичната част, целите и разписаните мерки в общинските планове за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и върху необходимостта от повече измеримост и конкретика в планираните и постигнати резултати.

Представителите на ромските неправителствени организации апелираха за създаване на работещ образователен център в квартал „Надежда“, където децата да развиват своите умения и таланти, да се запознават с професии и да получават допълнителна мотивация за участие в образователния процес.

„За нас образователната система и здравеопазването са най-важните приоритети. Затова ние като ръководство на Областна администрация се стараем да активизираме дейности и процеси, които да променят към по-добро ситуацията“, изтъкна в рамките на дискусията заместник-областният управител Антоний Андонов. Той илюстрира това с предприетите мерки за подобряване обхвата и задържането на децата в училище и положените усилия за обезпечаване на спешната медицинска помощ за уязвимите групи на територията на област Сливен.