Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Здравни специалисти от болницата участваха в обучение по инфектология

01 юни 2023 08:00, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 година, брой четения: 884
Обучение инфектология

В МБАЛ “Д-р Иван Селимински"-Сливен се проведе обучение на специалистите по здравни грижи. Темата бе "Ролята на медицинската сестра/акушерка в диагностиката на инфекциозните болести". Лектор бе д-р Милена Ченкова - началник на Отделението по инфекциозни болести в болницата. На обучението присъстваха 67 медицински сестри. Те бяха запознати с основните понятия в инфектологията - инфекция, инфекциозен процес и инфекциозна болест. Разгледани бяха основните етапи в диагностиката на инфекциозните болести -преданалитичен, аналитичен и етап на интерпретация на резултатите.

 

Поставянето на своевременна и възможно най-пълна диагноза на болния е най-главното при инфекциозните болести. Това гарантира, на първо място, ранно и адекватно лечение, преди да са настъпили тежки и непредотвратими увреждания и изгледите за бързо и пълно оздравяване са много по-добри, отколкото при късното му третиране. На второ място - при ранната диагностика могат да се вземат необходимите противоепидемични мерки/изолация, обработка на огнището, наблюдение на контактните и др./, които са най-ефективни при своевременното прилагане.

 

Присъстващите се запознаха с инструкциите за събиране, съхранение и транспортиране на различните материали за микробиологична, вирусологична и серологична диагностика на инфекциозните заболявания, периодът на вземане на самата проба, условията на съхраняването и спецификите при транспортирането.

 

По време на обучението бяха представени и най-съвременните молекулярнобиологични методи за лабораторна диагностика на инфекциозните болести. Те дават възможност за доказване на етиологичните агенти в изследвания материал, чрез генетичния им състав - при СПИН, хепатит В, хепатит С, морбили, паротит, туберкулоза, лаймска болест, грип, Ковид 19 - инфекция и др.

Обучението завърши с тест и обсъждане на резултатите.

 

 

 

 

Снимки

Обучение инфектология Обучение инфектология