Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поклон пред паметта на Ботев и загиналите за Отечеството

02 юни 2023 10:23,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 283
2 юни

Скъпи съграждани и жители на област Сливен,

Отново е 2 юни - денят, в който свеждаме чела пред подвига на Христо Ботев и хилядите знайни и незнайни герои, доброволно принесли живота си в жертва за бъдещето на България. Днес за нас те са повече имена от почетните ритуални тържества и учебниците по история, отколкото реално живели хора, изоставили комфорта на собствения си живот, за да се втурнат в неравна, обречена битка в името на святата българска кауза за свобода, правда и справедливост.

Поклон пред тези будни, образовани, осъзнати и самопожертвователни млади български мъже, загинали в Балкана или на бесилото, пролели кръвта си по бойните полета или разстреляни с песен на уста, в името на мечтаната "чиста и свята република". Те са примера и мярата за мъжество и патриотизъм, с които се съизмерва всяко следващо българско поколение. Поклон пред гордия им и непреклонен дух, дал на България енергията да не се огъне пред историческите изпитания и да остане на картата на Европа.

Ако ние днес демонстрираме почит към техните имена и саможертва, то би трябвало и да сме достойни за тях - чрез отговорността, независимостта и морала в своите държавнически и човешки мисли, усилия и поведение.

И нека не е лицемерно, а действено нашето:

Да живее България!

Минчо Афузов,

областен управител на област Сливен