Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете паметта на Ботев и на загиналите за народна свобода с общоградско поклонение

02 юни 2023 14:09, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 233
2 iuny

В Деня на Ботев и на загиналите за народна свобода – 2 юни, днес в цялата страна се провеждат общоградски поклонения в знак на почит към паметта на безсмъртните герои.

В Сливен общоградската церемония традиционно се състоя на централния градски площад „Хаджи Димитър“. Тя започна със строяване на почетния караул.

В словото си пред всички жители и гости, дошли на площада, кметът Стефан Радев посочи, че за националния герой Христо Ботев е казано всичко, но то никога няма да бъде достатъчно и не може да побере в рамка колосалната му фигура.

„Убеден съм, че няма наш сънародник, който да не трепва при споменаването на неговото име и сърцето му да не се изпълва с почест и гордост. Ботев си отива твърде млад, но за нас тези години, са като цяла епоха. Изглежда ни, че ги е изживял на един дъх, превърнал ги е в светлина, която озарява мрака. Превърнал ги е в красота с едни от най-красивите български стихове. Днес, когато зазвучат сирените и сведем глава в знак на почит към загиналите за Свободата на България, сред които - Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Бенковски и още много други знайни и незнайни наши герои, нека се замислим за всичко, което дължим на тях“, заяви още кметът Стефан Радев. Той призова днес всеки да отдели време и да поговори с децата и внуците си за националните герои и колко значима е ролята им днес България да е свободна и независима страна. За това колко е важно и днес българите да следват техния път и да спазват принципите, по които те са се водили тогава. За стремежа, за жаждата, любовта към свободата, за обичта към хората и за най-важното - достойнството. „За Ботев, за падналите за Свободата на Отечеството! Вечна слава! Да живее България!“, завърши кметът Стефан Радев.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. В него се включиха сливенският градоначалник, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Минчо Афузов, началникът на сливенския военен гарнизон полк. Любомир Вачев, директорът на Областна дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков, директори и представители на институции в града, на културни институти, на учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Цветя бяха поднесени от името на сливенските народни представители Десислава Танева и Мария Белова и от името на евродепутата Асим Адемов.

Официално 2 юни се отбелязва от 1901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни - ден на будната национална памет и неподкупна съвест. По този повод днес българите в цялата страна днес обсипват с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, славят паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България.

Общоградското поклонение се организира от Община Сливен в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти.

Снимки

2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny2 iuny