Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мащабен лекоатлетически турнир за откриването на барелефа на Михаил Желев планират в Сливен

02 юни 2023 16:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 303
Mihail Jelev

Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща кметът Стефан Радев, председателят на местния парламент Димитър Митев и Желязко Желев - син на покойната сливенска легенда в леката атлетика - Михаил Желев. Идеята по думите на сина на Желев е турнирът да бъде съчетан с откриването на барелефа на големия спортист, което се планира да бъде през месец юли тази година. Събитието ще бъде посветено на 80-годишнината на бившия сливенски атлет, който си отиде през 2021 г. Самият Желязко Желев е лекоатлет и рекордьор на България на 3 000 м, гладко бягане.

По време на разговора стана ясно, че се планира в лекоатлетическата надпревара да бъдат включени няколко дисциплини, като в нея ще участват състезатели от различни възрасти от цялата страна. Състезанието ще бъде с награден фонд за участниците. Подетата инициатива от Желязко Желев срещна пълната подкрепа на кмета Стефан Радев, според когото Сливен има своите именити спортисти, дали много на града с постиженията си. От друга страна състезанието ще привлече в Сливен много състезатели, деца и любители на спорта.

На свой ред председателят на местния парламент Димитър Митев също се ангажира с идеята и бе категоричен, че такива каузи си заслужават усилията и подготовката. На едно от последните си редовни заседания Общинският съвет гласува единодушно изграждането и поставянето на паметна плоча на заслужилия майстор на спорта Михаил Желев. Тя ще се намира във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, пак с решение на местния парламент.

Михаил Желев е носител на Европейска титла, избран е и за спортист на годината на България. Удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“, той е единственият българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа. След кончината му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.

Снимки

Mihail Jelev