Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.

19 юни 2023 11:52, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 307
Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.

На 16.06.20223г., на официална церемония в къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха връчени Националните награди „Христо Г. Данов” за 2023г. в

категориите: Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура, „Българско издателство”, „Автор на българска художествена литература”, „Преводач на художествена литература”, „Автор в областта на хуманитаристиката”, „Автор на издание за деца”, „Художник или дизайн и оформление на книга” и „Библиотечно дело”.

Националната награда „Христо Г. Данов" е учредена през 1999г. от Министерството на културата и община Пловдив. Присъжда се всяка година за принос в националната книжовна култура.

Гости на събитието бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, зам.-кметът на община Пловдив Пламен Панов, членовете на

Националното жури за определяне носителите на наградата в отделните категории, както и автори, преводачи, издатели, илюстратори, библиотечни специалисти, граждани.

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на писателя Георги Господинов, който тази година, заедно с преводача Анджела Родел, спечели и Международната награда „Букър”. 

Наградата „Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ бе присъдена на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в МК и член на националното жури връчи наградата на директора на библиотеката д-р Росица Петрова- Василева като изтъкна приноса на библиотеката за организирането и провеждането на уникалния Национален фестивал на детската книга, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и вече двадесет и пет години го поддържа и развива чрез многобройни инициативи.

Носителите на наградата в другите категории са: в категория „Българско издателство“ - ИК „Фама“; в категория „Автор на българска художествена литература“ - Николай Терзийски, за книгата „Звезди под клепачите“/ИК „Жанет 45“/; в категория „Преводач на художествена литература“ - Кирил Кадийски, за превод на книгата „Ад“/Данте Алигиери/, издание на ИК „Колибри“; в категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ - проф. Боянка Арнаудова, за книгата „Златният век на българската опера“; в категория „Автор на издание за деца“ - Юлия Спиридонова, за книгата „Сянката на Щуреца“/ИК„Кръгозор“/; а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ - Тоня Горанова, художник и автор на книгата „Роди се Младенец“ /ИК „Колибри“/.

Снимки

Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.Библиотека "Сава Доброплодни" получи наградата „Христо Г. Данов” в категория "Библиотечно дело" за 2023 г.