Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МЗХ публикува за обсъждане реда за предоставяне на финансова помощ за лозаро-винарския сектор

30 юни 2023 14:10,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 253
лого

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г.

Проектът е изготвен съобразно въведените от Европейската комисия временни извънредни мерки за смекчаване на негативния икономически ефект върху сектора от множеството непредвидени обстоятелства през последните 3 години. Те са свързани с утежнената икономическа ситуация, резултат от бавно затихващите ефекти на пандемията от COVID-19, войната в Украйна и последвалия инфлационен риск за икономиката, в частност ефектът върху покупателната способност на гражданите. Добрата реколта на винено грозде през 2022 г. в страните от ЕС също е предпоставка за настоящата ситуация, тъй като произведеното вино е в количества, които трудно намират пазарна реализация към настоящия момент, а натрупаните запаси от предходните години допълнително затрудняват операторите в сектора.

Промените в наредбата са насочени към осигуряване на извънредно подпомагане в лозаро-винарския сектор и предоставяне на възможност за преодоляване на възникналия икономически дисбаланс.

Сред включените мерки са – прилагане на мярката „Събиране на реколтата на зелено“ през финансова 2023 г. и увеличаване на интензитета на подпомагането по мерките от програмата за дейности, които са договорени в периода 16 октомври – 31 декември 2022 г. и чието изпълнение започва през 2023 г.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ ще бъде със срок за подаване на заявленията за подкрепа до 31 юли, като предвидената финансовата помощ е в размер на 60 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на интервенцията.

Увеличението по отделните мерки от Програмата е: за „Преструктуриране и конверсия на лозя“ – 80 на сто от одобрените разходи, за „Инвестиции в предприятия“ – 60 на сто от одобрените разходи; за „Популяризиране в трети държави“ – 60 на сто от одобрените разходи, като помощта може да бъде допълнена с 20 на сто от одобрените разходи държавна помощ и за „Информиране в държавите членки“ – 60 на сто от одобрените разходи, като помощта също може да бъде допълнена с 20 на сто от одобрените разходи държавна помощ.

Финансирането на мерките от Националната програма ще бъде в рамките на определения по нея бюджет.

Проектът на наредбата е публикуван за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 13 юли 2023 г. С пакета от документи може да се запознаете тук:

https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-izmenenie-i-doplneni290623/