» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Сливен се състоя тържествено отбелязване на 144 години от създаването на Министерството на вътрешните работи

04 July 2023 14:20, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 1 year ago, number of readings: 255
144 godiny MVR

Още една година в историята си добавя българското Министерство на вътрешните работи. На 5 юли се навършват 144 години от създаването на МВР. По традиция, честването в Сливен се организира в навечерието на празника – 4 юли.

Залата на Областната дирекция на МВР, където днес се проведе тържествено заседание за връчване на грамоти, поощрения и награди, събра служители, представители на различни институции и много гости. Празникът на служителите на вътрешното ведомство уважи кметът Стефан Радев. В приветствието си той посочи, че от своето далечно създаване, до днес, Министерството на вътрешните работи е сърцето на държавността в България. От свое и от името на жителите на община Сливен, той изрази благодарност към органите на реда и огнеборците за отговорността, високия професионализъм и чест, с които изпълняват служебните си задължения.

„Знам, че зад нашата сигурност и спокойствие стоят много усилия, много лични и ежедневни жертви. Да работиш в системата на Министерството вътрешните работи е въпрос на морал, на отговорност, на дълг. Разбира се, ние, като граждани на държавата, трябва да си даваме сметка, че всеки труд трябва да бъде адекватно възнаграждаван. Наш ангажимент е да работим непрестанно за повишаване на благосъстоянието на всички хора и на работещите във вътрешното ведомство. Благодаря на Областна дирекция на МВР, за доброто сътрудничество! Каквото зависи от нас, ще продължаваме да го правим, в името на жителите на общината. Както каза отец Евгений по-рано днес на централния площад - да живеят те в мир и безметежност“, заяви още градоначалникът.

Благодарност към своите колеги отправиха директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков и комисар Владимир Демирев – директор на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РДПБЗН/.

Своите най-добри пожелания, благодарност и поздравления по повод празника отправи председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. Той бе сред официалните гости на тържественото заседание.

Празничното честване днес започна на площад „Хаджи Димитър“, където бе отслужен тържествен молебен за здраве, закрила и успех на полицейските части, знамената на Република България, както и представителното знаме на Областна дирекция на МВР-Сливен. Венци и цветя на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха кметът Стефан Радев, директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, командирът на Център за подготовка на специалисти – Сливен полк. Любомир Вачев, директори и представители на институции в града, граждани и др.

На 5 юли 1879 година княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

Photos

144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR144 godiny MVR