Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инициативата „Донеси бутилка” успя да рециклира 4 тона пластмаса в Сливен

07 юли 2023 09:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 691
Инициативата „Донеси бутилка” успя да рециклира 4 тона пластмаса в Сливен

Инициативата „Донеси бутилка”, провеждаща се в град Сливен, бележи все по-добри резултати. Инициативата цели да насочи вниманието на гражданите към природата и проблема с нейното замърсяване с пластмаса, организирайки акции за събиране на пластмасови отпадъци.

 

Вече почти три години в Сливен се организира ежемесечни акции, при които на импровизиран предавателен пункт жителите и гостите на град Сливен могат да предадат предварително събрани пластмасови отпадъци. В рамките на акциите освен пластмасови отпадъци, могат да бъдат предадени и отпадъци от друг вид материал – електронна скрап, електроуреди, метал, текстил и др.

 

Създадената мрежа от домакинства, които събират разделно своите отпадъци се разраства и в ежемесечните акции до момента са събрани и предадени за рециклиране над 4 000 кг пластмаса.

 

Търсейки решение за по-голяма осведоменост сред обществото за последиците от прекомерното използване на пластмаса, организаторите се стремят да привличат доброволци и активисти особено сред младите.

 

Амбициите на организаторите са до края на 2023 година да има още три акции, а количеството на предадената пластмаса да стигне 5 тона. Намерението е кампанията да бъде пресъздадена и в други градове в България, превръщайки се във временно решение до навлизане на депозитната система за събиране на пластмасови отпадъци.

 

Организаторите канят всички граждани и гости на град Сливен да се включат в ежемесечните акции на Сдружението по събиране на пластмасови отпадъци, давайки добър пример на децата.

 

Инициативата се организира от няколко доброволчески групи и сдружения от град Сливен, а на фейсбук-страницата на инициативата, публикувани по-долу, ще бъдат обявявани предстоящите събития, както и подробности за тях. Следващата акция ще се проведе на 09.07.23г от 11:00 до 12:00 часа.

 

Фейсбук-страница: https://www.facebook.com/groups/122529727907453

 

Настоящият проект се осъществи благодарение на много доброволчески усилия, инициативата не е политически обвързана, а организаторите обещават емоции и задоволство за всеки включил се в акциите.