Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инициативата „Донеси бутилка” успя да рециклира 4 тона пластмаса в Сливен

07 юли 2023 09:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 570
Инициативата „Донеси бутилка” успя да рециклира 4 тона пластмаса в Сливен

Инициативата „Донеси бутилка”, провеждаща се в град Сливен, бележи все по-добри резултати. Инициативата цели да насочи вниманието на гражданите към природата и проблема с нейното замърсяване с пластмаса, организирайки акции за събиране на пластмасови отпадъци.

 

Вече почти три години в Сливен се организира ежемесечни акции, при които на импровизиран предавателен пункт жителите и гостите на град Сливен могат да предадат предварително събрани пластмасови отпадъци. В рамките на акциите освен пластмасови отпадъци, могат да бъдат предадени и отпадъци от друг вид материал – електронна скрап, електроуреди, метал, текстил и др.

 

Създадената мрежа от домакинства, които събират разделно своите отпадъци се разраства и в ежемесечните акции до момента са събрани и предадени за рециклиране над 4 000 кг пластмаса.

 

Търсейки решение за по-голяма осведоменост сред обществото за последиците от прекомерното използване на пластмаса, организаторите се стремят да привличат доброволци и активисти особено сред младите.

 

Амбициите на организаторите са до края на 2023 година да има още три акции, а количеството на предадената пластмаса да стигне 5 тона. Намерението е кампанията да бъде пресъздадена и в други градове в България, превръщайки се във временно решение до навлизане на депозитната система за събиране на пластмасови отпадъци.

 

Организаторите канят всички граждани и гости на град Сливен да се включат в ежемесечните акции на Сдружението по събиране на пластмасови отпадъци, давайки добър пример на децата.

 

Инициативата се организира от няколко доброволчески групи и сдружения от град Сливен, а на фейсбук-страницата на инициативата, публикувани по-долу, ще бъдат обявявани предстоящите събития, както и подробности за тях. Следващата акция ще се проведе на 09.07.23г от 11:00 до 12:00 часа.

 

Фейсбук-страница: https://www.facebook.com/groups/122529727907453

 

Настоящият проект се осъществи благодарение на много доброволчески усилия, инициативата не е политически обвързана, а организаторите обещават емоции и задоволство за всеки включил се в акциите.