Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книга за тиганиците и ролята им в котленските празници бе представена в Сливен

07 юли 2023 12:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 732
Книга за тиганиците и ролята им в котленските празници бе представена в Сливен

Книгата "Тиганиците разказват" представи днес в Пресклуба на БТА в Сливен авторът й Дора Куршумова. Тя разказа накратко пред представители на читалища и ученици от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм накратко историята на тестеното лакомство, което, оказва се, приготвят по целия свят. Показан бе сахан с прясно приготвени "къдряви тиганици", по автентична котленска рецепта, както и формите, калъпите, с които се пържат. Гостите имаха възможност да опитат от тях, както и да получат книга с автограф.

 

Под формата на приказка с главен герой тиганицата, в книгата се разказва историята й, като е поставен акцент на ролята й в котленските празници. Най-пищни са те през зимата, а тиганици се поднасят при 17 празника, като при автентичната сватба те присъстват цели осем пъти. Раковски също споменава за тях в своя "Показалец", наричайки ги "пърженици".

 

Куршумова прави паралел и с формата на уникалния котленски мотив "къдряви звезди" в килимите. Според нея всичко в този край е свързано с характера на котленската жена, която е много изобретателна и слага отпечатък на уникалност във всички свои начинания.

 

На корицата на книгата е публикувана и рецепта за приготвянето на тиганиците, поднесена в стихотворна форма, за да може да се види, че тяхното приготвяне е лесно и приятно, както казва авторката.

 

Книгата "Тиганиците разказват" е продължение на кулинарната поредица "Вкусно пътешествие в Сливенския край" на Обществен дарителски фонд -Сливен. Предстои тя да бъде представена на Фестивала на етносите багрите и котленския килим, както и в Жеравна през месец септември.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Снимки

Книга за тиганиците и ролята им в котленските празници бе представена в СливенКнига за тиганиците и ролята им в котленските празници бе представена в СливенКнига за тиганиците и ролята им в котленските празници бе представена в Сливен