Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Литературна вечер по случай 25 години от основаването на Дружеството на независимите български писатели – Сливен

10 юли 2023 13:45, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 723
Литературна вечер

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДИ” –– ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ПО СЛУЧАЙ 25 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ – СЛИВЕН

На 11юли /вторник/ 2023г., от 17:00ч., в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен ще се проведе литературна вечер по случай 25г. от създаването на Дружеството на независимите български писатели в града.

На 2 август 1998г., в Сливен, е създадено първото в страната ДРУЖЕСТВО НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ. Пълна подкрепа в това отношение е получена от Управителния съвет на Съюза в София. Това обединение идва да запълни една потребност от колективни изяви на писателите, поетите и литературните критици, членовe на СНБП. При учредяването на дружеството е приет Статут за организационната и културно-творческа работа, избрано е ръководство в състав: Атанас Цонков – председател, Соня Келеведжиева – секретар, Сава Пеев – координатор. Ръководството се избира за двегодишен период. В състава са и членовете на СНБП, познатите на сливенската общественост творци Веско Петров, Георги Колев, Константин Шарков, Марин Паскалев, Илко Илиев, Николай Домусчиев. Дружеството на СНБП е доброволна неполитическа организация. В него членуват само редовни членове на Съюза. Основната му цел е да се подпомагат писателите в техните обществени прояви – премиери на книгите им, връзки с творци от цялата страна, организиране на дискусии, чествания, литературни четения, конкурси, активно участие в списването на списание „Жажда” и пр. Грижа на дружеството е и израстването на млади таланти, като се осъществява конкретна редакторска работа над книгите им, изяви в печата, творчески представяния. Дружеството ратува за взаимни връзки с всички изявени писатели в региона и приема в състава си новоприетите членове на СНБП. Дружеството работи активно и с другите културни институти и организации и получава широка известност и подкрепа на сливенската културно-творческа интелигенция.

Почетен гост на вечерта ще бъде председателят на СНБП Марин Кадиев.

Акад. Марин Стоянов Кадиев е роден е на 29.01.1939 г. в с. Душево, Севлиевска община. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Издал е 11 книги с публицистика - статии, есета, рецензии, интервюта, студии, литературни анкети, сред които: „Думи за известни и неизвестни писатели и книги", „Мигновения с тях", „Писатели, училище и време", „Единадесет разговора с Николай Хайтов" и др.

Академик Марин Кадиев е лауреат на множество български и чуждестранни награди. Удостоен е с почетното звание академик от Българската академия на науките и изкуствата и е директор на Института по български език и литература към тази академия.

Към момента акад. Марин Кадиев е председател на Съюза на независимите български писатели. От 2013 г. Кадиев е избран за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата.

Литературната вечер ще бъде съпроводена с откриване на документална изложба посветена на 25г. от създаването на Дружеството на независимите български писатели в града.