Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се публична среща по проблемите на водоснабдяването в село Чинтулово

10 юли 2023 17:39,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 251
срещата в село Чинтулово днес

Областният управител Минчо Афузов се срещна с жителите на село Чинтулово. Повод за публичната среща бе ескалиращият многогодишен проблем с водоснабдяването на населеното място. В обсъжданията с жителите на селото участие взе и управителят на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД инж. Пламен Трифонов.

Жителите на Чинтулово се оплакаха от тежко безводие - особено в някои части на селото, и от многобройните дадени, но неизпълнени до момента обещания за подобряване на ситуацията. Негодуванието на хората бе насочено и към несправедливото разпределение на водния ресурс, тъй като част от населението получава добро водоснабдяване без да плаща, а друга немалка част от клиентите на ВиК са редовни платци, но често остават без вода, което е крайно неприятно и недопустимо в летните месеци.

След провелата се оживена дискусия стана ясно, че новото ръководство на водоснабдителното дружество търси решения и проучва възможностите за увеличаване на водния дебит за Чинтулово чрез нов сондаж. Това обаче не може да реши дългосрочно съществуващия проблем - поради значително завишената консумация на вода, на фона на остарялата водоснабдителна мрежа, проектирана през 70-те години за три пъти по-малко по численост население.

Според областния управител г-н Афузов, през последните години са пропуснати редица възможности за проектиране и финансиране по оперативните програми на нов воден цикъл за село Чинтулово, което би решило устойчиво проблема с водоснабдяването на населеното място. „Ако това беше направено, сега нямаше да се налага да тушираме назряващото напрежение“, добави той.

От страна на управителя на ВиК – Сливен бе поет ангажимент да бъдат предприети действия за ограничаване и преустановяване на неправомерните присъединявания към водопреносната мрежа.

Жителите на Чинтулово заявиха сами, че са склонни да приемат регламентиран и предвидим воден режим, стига да получат разрешение за това от местната власт.