Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на Фестивала на етносите в Котел

14 юли 2023 09:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 406
Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на Фестивала на етносите в Котел

Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на Фестивала на етносите в Котел, съобщиха организаторите от община Котел. В Къта на здравето посетители ще посреща гост-лекторът д-р Людмила Емилова, а в Къта на баварската кулинария - шеф Андре Токев.

 

Идеята да бъде поканена известната диетоложка д-р Емилова, която да представи лекция за здравословното хранене и начин на живот, е от миналата година и за нея сподели в интервю за БТА кметът Коста Каранашев. Шеф Андре Токев е бил участник в повечето издания на фестивала.

 

Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим ще се състои на 28, 29 и 30 юли в парк „Изворите“. Официалното откриване ще бъде на 29 юли от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Гостите ще бъдат приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето, което бе представено за пръв път миналата година.

 

Освен четирите импровизирани села на етносите - българско, ромско, турско и каракачанско, за най-малките ще има „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О' Писменехъ, малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса.

 

В програмата на фестивала, са включени занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

 

За доброто настроение на жителите и гостите на Котел тази година ще се погрижат Братя Аргирови, Петя Панева, „Фондацията“, балетна школа „Па Де Кре“, ансамбъл „Българе“ и ансамбъл за балкански песни и танци „Иглика“, гр. Краков, Полша и рок-група “Jambol Project”.

 

Стартирал за първи път през 2016 година Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия обедини всички етноси, живеещи в община Котел, като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани „села на етносите и нациите“. От 2022 година Фестивалът е с международен статут, посочват от общината.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА