Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До края на ноември трябва да приключи реставрацията и консервацията на къщата музей на Хаджи Димитър в Сливен

14 юли 2023 09:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 543
 къщата музей на Хаджи Димитър в Сливен

До края на ноември трябва да приключи реставрацията и консервацията на къщата музей на Хаджи Димитър в Сливен, каза за БТА д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" - Сливен. Възстановителните дейности започнаха в края на юни, т.г. по Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура в Община Сливен, финансиран по ОП "Региони в растеж", приоритетна ос: 6 "Регионален туризъм".

 

Планиран е цялостен ремонт на покрива, третиране на дървесината срещу вредители, реставрация на двойната дворна врата, таваните, дъсчените настилки и др. Ще бъдат подменени инсталациите, ще има ново, подходящо осветление. Ще бъде създаден детски кът със самостоятелен санитарен възел, а съществуващите санитарни възли в двора на хана ще осигуряват достъп за хора с двигателни затруднения. Предвидена е доставка на ново обзавеждане и оборудване, включително за видеонаблюдение и охрана. Осигурено е финансиране за дигитализиране на експозицията и за изработването на дигитални презентации.

 

Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в сливенския квартал "Клуцохор". Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната й стена.

 

В сегашния си вид къщата музей съществува след голям ремонт, извършен през 60-те години на миналия век. Имотът не е бил в добро състояние и за да бъде запазен за поколенията, са били предприети строителните дейности при спазване на конструктивните и архитектурни характеристики на обекта. След основния ремонт през миналия век, през следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка.

 

"Интегрираният проект за развитието на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура на град Сливен е един от най-важните проекти през изминаващия програмен период, финансиран от структурните фондове на Европейския съюз и Програмата за развитие и растеж", каза в интервю за БТА Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен. С него се изпълняват политиките за опазване, популяризиране и развитие на културното наследство и оформяне на цялостен туристически продукт на Сливен.

 

Проектът бе представен и на първата местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", организирана през януари в Пресклуба на БТА в Сливен.

 

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА