Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенското послание вече е част от монумента „Пилон Рожен“

14 юли 2023 11:41, Мариана Иванова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 месеца, брой четения: 168
постаментът

Снощи в местността „Рожен“ в Родопите беше открито най-голямото общобългарско събитие - националният събор на народното творчество. Тази година съборът е посветен на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Кулминация на откриването бе издигането на най-голямото българското знаме, с размери 40 х 25 метра, на новопостроения 111-метров пилон - инициатива на фондация „Наследство в бъдещето“, подкрепена от Националната дарителска кампания „България заслужава!“ под патронажа на президента Румен Радев. Под звуците на родопски каба гайди, осветеният национален трибагреник бе донесен от 300 доброволци и тържествено издигнат на Пилона „Рожен“.

"Радвам се да видя толкова много хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от каба гайди и волната родопска песен. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта – да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България", каза в обръщението си към присъстващите президентът на Република България.

"Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си", изтъкна президентът.

"Нихилизмът и безродието катастрофираха в своето безчестие, с опитите си да охулят и сломят инициативата за издигане на националното знаме на България", заяви още държавният глава. И посочи, че така ние, съвременниците, съживяваме паметта за хилядите българи, загинали за българското знаме, но не допуснали то да бъде пленено и унизено.

"Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ! Да живее България!", завърши обръщението си Румен Радев.

В постамента на Пилон „Рожен“, представляващ картата на България, са очертани 28-те области на страната и са вдълбани техните послания към идните поколения.

За създаването на уникалното сливенско послание за Пилон „Рожен“, под егидата на областния управител Минчо Афузов се проведе мащабен ученически конкурс, в който се включиха над 15 клуба „Млади възрожденци“ от четирите общини на областта. Конкурсът спечелиха учениците от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен, с посланието: „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“. Това послание вече е част от монумента "Пилон Рожен" и завета към идните поколения.