Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Симфоничният оркестър в Сливен обяви конкурс за оркестранти

17 юли 2023 13:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 708
Симфоничният оркестър в Сливен обяви конкурс за оркестранти

Симфоничният оркестър в Сливен обяви конкурс за оркестранти на първа и втора цигулка, виола, виолончело и контрабас, съобщиха от културния институт.

 

Сред изискванията са кандидатите да имат висше или средно музикално образование, а заплатата започва от 1300 лева.

 

Желаещите да станат част от състава е необходимо да изпратят автобиография и копие от диплома до 10 септември 2023 г. на имейл ssymphonyorchestra@gmail.com или на адрес: бул.Цар Освободител 1, 8800 Сливен. Прослушването на допуснатите кандидати ще се проведе чрез изпит пред комисия на 21 септември.

 

През тази година Симфоничният оркестър в Сливен изпрати своя 90-и творчески сезон.

 

В интервю за БТА директорът Кремена Оксенкруг каза, че сред амбициите й е да продължи обновяването на състава на оркестъра, състоящ се от 27 души. По думите й има нужда от всякакви музиканти, а съставът не е достатъчен и достатъчно голям за изпълнения на симфонична музика. В по-големите програми се включват и музиканти от други градове, основно от Пловдив. Тя изрази надежда в състава да има повече млади хора и заяви, че има нов концертмайстор - Марта Бонева, която е енергичен млад човек, с много способности, както каза Оксенкруг. Обмислят да работят повече съвместно с децата от проекта "Музиката вместо улицата" на Георги Калайджиев. Оксенкруг очерта като проблем липсата на музиканти в страната, чувствително намалелият прием в музикалните училища, в музикалната академия, което се отразява и на оркестрите.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА