Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За поредна година походът „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра ентусиасти от Сливенския регион

18 юли 2023 18:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 403
hd-1

За девети път походът - поклонение „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра родолюбиви българи и ентусиасти от Сливенския регион. Тази година събитието приключи днес. Тази година на 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната чета.

 

При завръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от зам.кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „Хаджи Димитър“. Хората споделиха впечатленията си от похода и благодариха за подкрепата на Община Сливен. След това бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

 

Всяка година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово, Русенска област. Той е на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. Участниците преминаха по бойния път на четниците. Първата спирка бе в свищовското село Хаджидимитрово, а последната - под връх Бузлуджа, където се състоя възстановка на последното сражение на четата. Походът се проведе от 16 до 18 юли и приключи на Агликина поляна над Сливен.

 

Основният инициатор е поетът и общественик Христо Батинков. Съорганизатор е Община Сливен.

Снимки

hd-2hd-3hd-4hd-5hd-6hd-7hd-8