Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата

19 юли 2023 09:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 580
Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата

Има едно място, което говори за сбъднатата многогодишна мечта на нашия народ за свободна България - бюст-паметника на Васил Левски в гр. Нова Загора. От 2014 г. насам той ни вдъхновява и припомня ежедневно: „Дела трябват, а не думи…“ . Именно там се събраха жителите и гостите на града на 18 юли в 20:30 ч, 186 г. след рождението на Дякона. Програмата в негова памет започна с величественото стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов за Апостола на свободата. Развълнувани и красиви в своите опълченски униформи, малките патриоти от детски клуб "Млад родолюбец" към НУ „Любен Каравелов“, членовете от РК „Традиция“ Нова Загора и възпитаници на Формация „Момчетата на Димитров” отдадоха мълчалива почит край паметника. Развяха се четири национални флага и знамето със заветния надпис „Свобода или смърт!”

 

Патриотични песни, в изпълнение на певци от Държавна опера – Стара Загора пресъздадоха емоциите от героичните времена на Дякона.

 

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се изправи пред присъстващите: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така, щото да бъдем равни на другите европейски народи. – тези думи на Апостола тя припомни в своето слово и призова: Живеем във време, в което казаното трябва да повторим на глас, за да стигне не до очите ни, не до ушите ни, а до душите ни, да ни даде посока и вяра да продължаваме напред.”

 

Акапелните изпълнения на Анета Георгиева и Дария Господинова, възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов”, клас „Народно пеене”, с ръководител Велина Стайкова, трогнаха присъстващите. Представители на най-малките жители на града поднесоха цветен гирлянд на любимия Левски, а след тях националният химн на Република България разтуптя сърцата. 186-годишнината от рождението на великия българин беше ознаменувано с тържествена заря. Венци и цветя обкичиха Апостола, поднесени от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, председателя на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, директора на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров и служители на музея, кметове на населени места, общински съветници, учители и възпитаници на училища и детски градини, признателни граждани.

 

Времето не може да заличи сътвореното от тези, които са го надскочили. Своя поклон пред безсмъртния Левски засвидетелства Нова Загора с една вълнуваща вечер на поклонение, която пробуди българската кръв, защото „Левски е победител в историята, която пише с кръвта си. Той изпълнява мисията си и прави това, което казва - обикаля и носи облекчение на хората. Носи им надежда. Присъствието му вдъхва вяра и любов. А любовта остава и свети!“

Източник: nabludatel.bg

Снимки

Нова Загора се преклони пред Апостола на свободатаНова Загора се преклони пред Апостола на свободата