Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Минчо Афузов апелира за строго спазване на заповедта за пожароопасния сезон

20 юли 2023 18:11,
Излъчване: Област Сливен преди 9 месеца, брой четения: 223
Минчо Афузов

Във връзка с последните възникнали по небрежност опасни пожари в земеделски и горски територии, областният управител Минчо Афузов апелира за стриктно спазване на заповедта му за определяне на пожароопасния сезон и мерките за осигуряване на пожарна безопасност.

Със заповедта, издадената още през месец март, се забранява паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Разпорежда се изхвърлянето на горими отпадъци да става само на определените за целта места (контейнери за смет и сметища). На териториалните поделения и държавните горски стопанства при Югоизточно държавно предприятие - гр. Сливен, ДПП „Сините камъни”, кметовете на общини и кметства, собствениците и ползвателите на горски и земеделски територии, собствениците на линейни обекти и съоръжения, както и на лицата, извършващи дейности в тях, се разпорежда да създадат необходимата организация и предприемат мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на пожароопасния сезон (от 01.04.2023 г до 31.10.2023 г.), включващи: проверка на състоянието и изправността на противопожарните хидранти, пожарогасителните устройства, водоемите и противопожарните депа, периодично почистване от дървета, клони, храсти, сухи треви и други горими материали на горските и граничещите с тях територии.

Със заповедта, ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите се задължават да инструктират членовете си за спазване на правилата за пожарна безопасност в горските територии преди всяко пребиваване в тях, а командирите на военни формирования - да осигурят спазването на правилата за пожарна безопасност и да предприемат действия за недопускане на пожари при провеждането на полеви занятия и учения, а при възникване на пожар - да организират своевременното му потушаване.

Заповедта указва още, при възникване на големи и сложни пожари, при гасенето да се привличат местните поделения на Министерство на отбраната, съгласно плановете за взаимодействие и помощ при кризисни ситуации, а кметовете на общини - да създават организация за участие на населението в гасителните мероприятия.

На кметовете на общини и кметства се разпорежда също да организират денонощна телефонна връзка с органите на пожарна безопасност и защита на населението, с цел своевременно информиране в случай на пожар и да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изискванията на чл. 6 ал. 1 т. 2 от ЗОЗЗ.

Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии, се задължават да спазват стриктно правилата за пожарна безопасност в тях.

С цялата заповед можете да се запознаете в прикачения файл.

Файлове