Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Безплатно и доброволно изследване за хепатит тип В и тип С чрез бързи тестове в РЗИ-Сливен

21 юли 2023 12:20, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 660
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА - 28.07.2023Г.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА - 28.07.2023Г.

 

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва всяка година на 28-и юли. На този ден светът се обединява около темата за борбата с тази широкоразпространена инфекция.

Мотото през 2023г. е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ и поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на заболяването.

В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на Вирусни хепатити, Министерството на здравеопазването организира съвместна скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24 - 28.07.2023г. с партньори Регионалните здравни инспекции в страната, Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с Национална референтна лаборатория (НРЛ) „Хепатитни вируси“, Сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София.

 

С цел повишаване информираността на населението за вирусните хепатити тип В и тип С тази година стартира дигитална кампания за запознаване с най-важното за тези две заболявания и насърчаване за изследване, дори да няма симптоми или скорошна рискова ситуация. Чрез сканиране на QR кода в прикачената снимка може да се получи възможност за регистрация в публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“

 

Като партньор на кампанията РЗИ-Сливен организира безплатно и доброволно изследване за хепатит тип В и тип С чрез бързи тестове на всички желаещи за периода 24-28.07.2023 г. в Лаборатория за вирусологични изследвания при РЗИ-Сливен на адрес гр. Сливен, ул. „Пейо Яворов“ № 1 от 9.00ч. до 11.00ч. и от 13.00ч. до 14.00ч.

 

При ранно откриване, хепатит С е напълно лечим, а хепатит В е предотвратим!

Регионална здравна инспекция – Сливен

Снимки

QR код