Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Минчо Афузов взе участие в информационна среща за Интегрираните териториални инвестиции

21 юли 2023 16:39,
Излъчване: Област Сливен преди 9 месеца, брой четения: 259
Минчо Афузов по време на информационната среща днес

Областният управител Минчо Афузов участва днес в информационен ден, организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за представяне възможностите за кандидатстване по механизма за Интегрирани териториални инвестиции.

Събитието в гр. Бургас бе открито от заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева. Тя подчерта, че държавата възприема нов подход при проектното финансиране, основаващ се на по-добрата взаимообвръзка и синергия между отделните проекти, участници и общини, и подкрепата за така наречените "отключващи проекти", създаващи сериозна и перспективна добавена стойност. В информационния ден взеха участие още областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, експерти от МРРБ, представители и заместник-кметове на общини, ръководители и служители от областните информационни центрове в Югоизточен район и др.

В основната презентация, направена от Ивайло Стоянов – началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране“ в МРРБ, бяха представени сроковете и единните указания за кандидатстване по новия механизъм за Интегрирани териториални инвестиции. По време на срещата бяха коментирани и въпроси, свързани с броя, партньорите и обхвата на концепциите, с които може да се кандидатства, както и с хронограмите за осъществяване на проектните дейности. Като добри примерни концепции за интегрирани териториални инвестиции бяха посочени различни комбинации от идеи и мерки за разрешаване на регионални ключови проблеми, с партньорското участие на държавни институции и местни общности, на бизнеса, неправителствени организации, научни среди и гражданското общество. Обединяването на усилията на всички партньори и активното им ангажиране в процеса на разработване и изпълнение на проектите за интегрирани териториални инвестиции ще бъде ключово за постигането на успех в новата регионална политика, изтъкна по време на информационния форум Ивайло Стоянов.

Всяка от концепциите трябва да отговарят на утвърдените Единни указания за кандидатстване и да бъде подадена през електронната система ИСУН по отворената до 27 септември процедура. Единните указания са разработени съвместно от управляващите органи на 6-те програми: „Развитие на регионите“., „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“. Водеща програма по прилагането на новия подход Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) ще е Програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г.

Проектите, които ще бъдат финансирани по подхода ИТИ, ще бъдат избирани на два етапа: подбор на концепции и подбор на проектни предложения. Един от най-важните критерии при оценката ще бъде приносът на всеки проект към осъществяването на Интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион. Сред ключовите критерии ще бъдат още: обхват на партньорството и сътрудничеството, адресиране към нуждите на уязвими групи, обединяване на различни секторни дейности, принос към климатичните цели, насоченост към територии със специфични проблемни характеристики, развитие на функционални зони, както и относимост към Стратегията на ЕС на Дунавски регион и Новия Европейски Баухаус.

Още за ПРР 2021-2027 г. и Интегрираните териториални инвестиции ще намерите на: https://bgregio.eu/wps/portal/operativna-programa/iti/iti.funding.opportunities

и на сайта на МРРБ:

https://www.mrrb.bg/.