Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Безплатни тестове за хепатит по повод световния ден за борба със заболяването

24 юли 2023 08:06, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 9 месеца, брой четения: 799
---

Световният ден за борба с хепатита се отбелязва всяка година на 28-и юли. На този ден светът се обединява около темата за борбата с тази широкоразпространена инфекция.

Мотото през 2023 г. е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ и поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на заболяването.

 

В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити, Министерството на здравеопазването организира съвместна скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24 - 28.07.2023 г. с партньори Регионалните здравни инспекции в страната, Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с Национална референтна лаборатория (НРЛ) „Хепатитни вируси“, Сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София.

 

С цел повишаване информираността на населението за вирусните хепатити тип В и тип С, тази година стартира дигитална кампания за запознаване с най-важното за тези две заболявания и насърчаване за изследване, дори да няма симптоми или скорошна рискова ситуация. Чрез сканиране на следния QR код може да се получи възможност за регистрация в публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“

 

Като партньор на кампанията РЗИ-Сливен организира безплатно и доброволно изследване за хепатит тип В и тип С чрез бързи тестове на всички желаещи за периода 24-28.07.2023 г. в Лаборатория за вирусологични изследвания при РЗИ-Сливен на адрес гр. Сливен, ул. „Пейо Яворов“ № 1 от 9.00ч. до 11.00ч. и от 13.00ч. до 14.00ч.

 

При ранно откриване, хепатит С е напълно лечим, а хепатит В е предотвратим!