Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент ще гласува промяна в две общински наредби и обявяване на конкурс за управител на „Индустриален парк Сливен“

26 юли 2023 14:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 273
Preskonferenciq

Седем допълнителни точки ще гласуват общинските съветници на утрешната редовна сесия на местния парламент в Сливен. Това обяви по време на днешната си пресконференция председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Обичайно тя се състоя ден преди заседанието утре и на нея бяха представени акцентите от предварителния дневен ред. С допълнителните предложения той ще съдържа 64 точки, отбеляза Митев. Сред тях той открои поредното изменение на бюджета заради неотложни разходи по различните общински направления. Изменение се предвижда и в две от общинските наредби. Едната се отнася за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. Другата - за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Промените в първата се отнасят за актуализация на цените, промяна в предвидените срокове и някои от условията по Наредбата. Изменението на втората се налага заради промени в дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. То ще поеме стопанисването и управлението на автогарата в Сливен, която досега бе ангажимент на „Пътнически превози“ ЕООД. В тази връзка Митев посочи, че Общината планира ремонт на сградата на автогарата, като подчерта, че досегашните цени и услуги, ще останат непроменени.

Сред точките от дневния ред попада обявяване на конкурс за избор на управител на „Индустриален парк Сливен” ЕООД. Към момента временно изпълняващ длъжността управител е Соломон Москона. В края на април бе подписан договор за управление със срок до провеждане на конкурс, но не повече от 6 месеца. Това налага да се вземе решение за провеждане на конкурс за избор на управител на новосъздаденото дружество.

Като важна точка Димитър Митев посочи даването на съгласие Община Сливен да кандидатства, в партньорство с „Пътнически превози“, Общините Ямбол и Нова Загора, за изпълнение на инвестиции, насочени към екологосъобразна мобилност.

„Става въпрос за различни дейности – закупуване на електробуси, на тролейбуси, създаване на пешеходни зони, осветяване на пешеходните пътеки. Като цяло, по екологичен начин да бъде повишена безопасността на движението“, обясни Митев. 90 % от финансирането ще бъде поето от Механизма за възстановяване и устойчивост, останалите 10 %, ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Общинските съветници утре ще гласуват и евентуално включване на населени места от община Сливен в Сдружение с нестопанска цел в обществена полза - „Местна инициативна група Нова Загора“. Ако предложението получи подкрепа, към територията на МИГ Нова Загора ще бъдат включени град Кермен, селата Биково, Младово и Скобелево.

„Присъединяването на всички сливенски села и град Кермен от община Сливен към няколко местни инициативни групи, се оказа добра възможност. Така те ще могат да участват в европейските програми, свързани със селското стопанство, по които досега нямаха възможност“, отбеляза председателят на местния парламент.

Допълнителните седем предложения, които предстоят да бъдат гласувани, се отнасят за имотни сделки с общинска собственост.

Сесията е насрочена за 9 ч. в зала „Май“.

Подробните предварителни материали за утрешната сесия могат да бъдат открити в сайта на Общински съвет-Сливен, в раздел „Сесии“ – подраздел „Предложения за сесията“.