Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отстраняват се пораженията от ураганния вятър и проливния дъжд

27 юли 2023 14:26, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 272
ураган

Ураганният вятър и проливният дъжд предизвикаха аварии, прекършиха дървета и клони. За щастие, има само материални щети. Няма сигнали за пострадали хора, съобщи кметът Стефан Радев. Екипите на Общината, на пожарната безопасност и на дружеството за електроразпределение започнаха работа от ранните часове на денонощието за отстраняване на авариите и разчистване на зоните от падналата зелена маса. „Ситуацията е овладяна“, допълни още Радев.

Ураганният северозападен вятър, чиято скорост на моменти надвишаваше 125 км/час, се разрази снощи на територията на цялата община – и в планинската, и в равнинната част. Най–много поражения бяха нанесени в Сливен – върху зелената система, зеленчукови и цветни градини. Имаше паднали дървета върху автомобили, изключително много суховършия и клони – върху уличните и тротоарните платна. Екипите на чистотата и контрола извозват листната маса, информира Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност и управление при кризи“. Почистват се от листа решетките на дъждоприемни шахти.

Още при ранния обход из целия град, извършен от екип на Общината, са установени паднали ограждения и материали на строителни обекти. Веднага е сезиран оперативният дежурен във „В и К“ с препоръки незабавно да се вземат мерки на обектите по водния цикъл заради паднали ограждения и опасно стърчащи табели.

В сложна заради вятъра обстановка снощи възникнаха пожари, които бяха овладени и ликвидирани от пожарните екипи, допълни инж. Кънева. Заради пожар в къща и суха гора принудително е спряно ел.захранването в село Глушник. Към момента то вече е възстановено. Частични изключвания на тока са се наложили още в селата Гергевец и Камен.

Към 2-3 часа на 27 юли е паднала градушка с големината на яйце в село Раково. Нанесени са поражения върху оранжерии. В предиобедните часове постъпи информация за валеж с градушка в село Стара река. Кметовете на останалите населени места в общината не съобщават за създадени от вятъра проблеми.

Всички получени в Общината сигнали са обработени и навсякъде са приложени мерки, за да се намали риска за здравето и живота на хората, за инфраструктурата и имуществото.