Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Престижно участие на Златомир Желев в Международна олимпиада

07 август 2023 09:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 562
Моменти от надпреварата в турнира

Златомир Живков Желев се представи достойно на Международния турнир на младите физици – надпревара, провела се в периода 17-25 юли 2023 г. в гр. Мюри, Пакистан, в Университета Кошар. Той бе част от отбора на България, който участва в състезанието: Александра Петкова (10. клас, НПМГ), Мила Гетова (10. клас, НПМГ), Гео Калфов (11. клас, ПЧМГ), Калина Досева (11. клас, ПМГ Велико Търново) и Златомир Желев (12. клас, ПМГ Сливен). Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Петимата гимназисти се представиха достойно в петте кръга на турнира и само 9 десети от точката на финала ги отдели от бронзовите медали. Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и в него се решават изследователски научни задачи. В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различните турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

Победител в турнира стана отборът на Полша, следван от отборите на Тайланд и Словакия.

През настоящата година Златомир стана лауреат в две национални олимпиади – по физика и по астрономия. С резултатите си от тези олимпиади той бе приет в специалност „Квантова и космическа теоретична физика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

На снимките – моменти от надпреварата в турнира.
Източник: nabludatel.bg

Снимки

Моменти от надпреварата в турнираМоменти от надпреварата в турнираМоменти от надпреварата в турнираМоменти от надпреварата в турнира