Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва облагородяването на района около църквата „Света Петка“

07 август 2023 14:37, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 386
Purva kopka

Община Сливен започва дейности по облагородяване на пространството около новостроящата се църква „Света Петка“ до Парк „Юнак“. Началото бе дадено днес с водосвет, символична първа копка и подписване на Акт 2 за откриване на строителната площадка.

„Надяваме се да превърнем пространството в едно привлекателно място за нашите жители и гости. Дълго чакан момент е откриването на новия храм, който се намира срещу най-големия квартал на Сливен – „Дружба“. В разговорите ни с отец Йоан планираме официално църквата да отвори врати на Петковден“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Сред присъстващите днес бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, ресорният зам.кмет Камен Костов, предстоятелят на храма отец Йоан Петров, представители на фирмата-изпълнител и на надзора.

Проектът за благоустрояване на Община Сливен предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около храма, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Той е на стойност около 330 хил. лв. и включва още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Сливенският градоначалник допълни, че инвестициите в района и осигуряването на достъпна среда за жителите ще продължат и занапред. В тази връзка той припомни, че в края на март т.г. бе изградена изцяло нова улица през парк „Юнак“, която свързва бул. „Стефан Стамболов“ с кръговото движение на бул. „Георги Данчев“.

Градежът на храма започна през 2008 г. Той ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ - София.

Фирмата-изпълнител на проекта е „Гео-кри“ ЕООД – Сливен, надзорът е поет от „Новел“ ЕООД. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

 

Снимки

Purva kopkaPurva kopkaPurva kopkaPurva kopkaPurva kopkaPurva kopka