Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ХХХ юбилеен събор на каракачаните ще се проведе в местността Карандила на 26 август

08 август 2023 13:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 305
Ubileen subor

30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се проведе в местността Карандила в последната събота на месец август.

Съборът е една от традиционните прояви, организирани от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Основната му цел е да се запазят, съхранят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните, каза Никола Къчев, председател на Федерацията.

Съборът ще бъде на поляната пред хижа „Миролио“, до увеселителния кът „Кълвача“, където е изграден постоянен каракачански стан и който е атракция за туристите през цялата година. Там посетителите ще могат да се запознаят отблизо с живота на каракачаните.

Програмата и тази година ще е богата, с много местни участници, както и известни гости от Гърция. Началото е от 10,30 часа на 26 август /събота/ с официално откриване с водосвет и приветствено слово. Ще има изпълнения на танцови ансамбли от България и Гърция.

Председателят на ФКПДКБ Никола Къчев заяви, че малко културни организации в страната могат да се похвалят с такъв дълъг живот и традиционен събор.