Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Марин Христов проведе работна среща със земеделски производители от област Сливен

16 август 2023 15:51,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 282
160082023-1

Днес, 16.08.2023 г., в сградата на Областна администрация Сливен, Областният управител Марин Христов проведе работна среща със земеделски производители от област Сливен, представители на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ и директора на Областна дирекция „Земеделие“ Тодор Братанов. Повод за срещата беше обезщетяването на земеделските производители за пораженията на овощните им насаждения от измръзванията. Сливенска област е една от най-потърпевшите от измръзването на насажденията в резултат на регистрираните в края на месец март тази година ниски температури.

Земеделските производители споделиха проблеми и притеснения, свързани със забавяне изплащането на обезщетенията, трудностите в отрасъла и очакванията си за уточняване на кратки срокове за изплащане на държавната помощ, компенсираща потърпевшите производителите.

С цел по-бързо изплащане на обезщетенията, искането на земеделските производители е щетата „измръзване“ да се извади от общия пакет за подпомагане по държавната помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия".

Областният управител Марин Христов обясни, че е запознат с проблема и увери, че след приключване на необходимите административни процедури, обезщетенията ще бъдат изплатени. Той заяви готовност за подкрепа и информиране на Министерството на земеделието и храните за настоящата среща и обсъдените проблеми.

Г-н Братанов представи кратък анализ на осъществените дейности от Общинските служби и Областна дирекция „Земеделие“, свързани с административните процедури, предхождащи изплащането на обезщетенията. Той обясни, че са обработени всички подадени 562 заявления за обследване на пропаднали площи от измръзване. За всички тях има изготвени и подписани от земеделските производители констативни протоколи. Той увери, че от страна на Общинските служби и Областната дирекция е направено всичко необходимо и данните са изпратени в Министерството на земеделието и храните.

Снимки

160082023-2160082023-3