Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам.кметът Стоян Марков участва в среща за бъдещето на „Долината на розите“ с новия министър на туризма

19 август 2023 16:10, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 месеца, брой четения: 262
Sreshta

Новият министър на туризма Зарица Динкова проведе в София първата си среща с представители на Организацията за управление на туристически район „Долината на розите“. Сред тях бяха кметовете и зам.кметове на общини – членове на Управителния съвет на организацията – Казанлък, Сливен, Панагюрище, Хисаря и Павел баня.

В рамките на срещата стана ясно, че Министерството на туризма ще продължи да подкрепя и насърчава дейността на Организациите за управление на туристически райони (ОУТР).

Основният фокус в разговорите бе формирането на концепцията на страната за туризма, реализирането на рекламни кампании, маркетингови стратегии и дигитализация.

На срещата присъства и зам.кметът по икономическо развитие Стоян Марков, който сподели, че участието на Община Сливен в Организацията допълва уникалния аромат на „българската роза“, която е емблема за общините около Казанлък с вкуса на невероятните праскови и вино от Сливенския край, Първата текстилна фабрика на Балканите. Той допълни още и античната крепост „Туида“, националните музеи сред които са къщите на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Природният парк „Сините камъни“.

В хода на разговорите бе повдигнат и въпросът за проблемите на общините с ползването на минералната вода на територията им, развитието на спа курортите и привличане на инвеститори. За някои от общините проблемите идват от това, че терените и сградите, по които може да се инвестира, са държавна собственост, пустеят и не се управляват добре.

В тази връзка министър Динкова отбеляза, че е необходимо да се положат общи усилия за ефективното функциониране на ОУТР в страната и осигуряване на финансиране от страна на държавата.

В уверение на това тя допълни, че действията на Министерството на туризма са фокусирани към популяризиране на обекта „Долината на розите“ и превръщането му в още по-популярна туристическа дестинация. По този начин ще бъдат привлечени още повече работни кадри.

В края на срещата бяха очертани целите и параметрите, по които представителите на общините от Организацията ще работят съвместно занапред. Основната цел е насърчаване на инвестициите и утвърждаването на региона като привлекателна целогодишна туристическа дестинация.

Създаването на Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) е предвидено в Закона за туризма. На територията на цялата страна, те са 9.

Снимки

SreshtaSreshta