Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Югоизточното държавно предприятие ще използва иновативна система за извоз на дървесина

29 август 2023 12:10, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 482
Югоизточното държавно предприятие ще използва иновативна система за извоз на дървесина

Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) ще използва за пръв път в България иновативна система за извозване на дървесина, съобщиха от дружеството. Системата "Лог лайн" (Log Line) представлява улей, по който дървесината се спуска по силата на гравитацията. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300м, а монтажът й отнема сравнително кратко време.

 

Системата "Лог лайн" може да се прилага при провеждане на отгледни сечи в райони с голям наклон и слабо развита инфраструктура, като позволява извозване на дървени трупи с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от изграждане на пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, а почвата от уплътняване и се избягват повредите по околните дървета.

 

Предприятието организира демонстрация и обучение за работа със системата за своите служители в Държавно ловно стопанство - Мазалат. Те бяха подробно запознати с теоретичните основи на системата. Проведе се и практическа демонстрация на терен, включваща инсталиране и извоз на дървесина, както и демонтаж на системата.

 

През тази година в област Сливен е отчетен спад на търсенето на дърва за огрев в сравнение с миналата, стана ясно от среща на ръководството на ЮИДП и на областната администрация в Сливен. Представени бяха актуални справки за количествата заявени и доставени дърва на домакинствата, като доставките се изпълняват регулярно по предварително изготвени списъци.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимки: ЮИДП