Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Котел ще отбележи 138 години от Съединението на България. Честванията започват от утре в с. Медвен

05 септември 2023 08:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 449
Захари Стоянов

С награждаване на участници от конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“ и изказвания на проф. Пламен Павлов от ВТУ и Васил Димчев от къща-музей „Захарий Стоянов“, ще започнат честванията по повод 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия. Това ще се случи на 5 септември /вторник/ по време на V-те исторически четения, посветени на Захарий Стоянов. Началният час на събитието е от 10:00 часа в салона на медвенското читалище.

 

Програмата продължава от 11:10 часа с представяне на темата „Личността на Захарий Стоянов в българското кино“, представена от уредника на Исторически музей – Котел Вера Таскова и ще продължи с представянето на книгата на писателя Любомир Котев – „Затвори“ или българщината“. Медвенската публика ще се наслади на концерта на оперната прима Татяна Шиварова, който е с начален час 11:50 часа, след края на който ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в центъра на родното му село.

 

На 6 септември /сряда/ от 10:30 часа кметът на Община Котел г-н Коста Каранашев и екипа му ще положат венци и цветя по случай празника пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „Възраждане“.

 

Събитията се организират от Община Котел, в партньорство с Областна администрация Сливен, Исторически музей – Котел, къща-музей „Захарий Стоянов“ и кметство село Медвен.

Източник: Община Котел