Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обществен дарителски фонд - Сливен ще представи етнографска изложба на открито с елементи от украсата на българското облекло

05 септември 2023 14:48, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 551
Обществен дарителски фонд - Сливен ще представи етнографска изложба на открито с елементи от украсата на българското облекло

Обществен дарителски фонд - Сливен (ОДФ) ще представи етнографска изложба на открито с елементи от украсата на българското облекло, съобщи за БТА Дора Куршумова от ОДФ.

 

Експозицията ще бъде открита днес пред галерия "Седем" и включва над 20 различни престилки от региона, табла с 250 шевици, пращови и дантели, за да представя украсата на фолклорната носия от Сливенско.

 

Изложбата ще бъде посетена от 21 студенти, сред които и чужденци, от Нов български университет (НБУ). Половината от тях ще участват в работилници за изработване на торби с възрожденска щампа и ще оцветяват сливенски носии. Студентите, които са от различни специалности, но с интерес към текстила, ще посетят и сливенски текстилни предприятия, Музея на текстилната индустрия, обекти в Жеравна и др.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА