Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен подкрепи Петите четения посветени на Захарий Стоянов

05 септември 2023 15:12, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 388
Областна администрация Сливен

В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов.Както всяка година те се проведоха под егидата на Областна администрация Сливен,а инициатор за провеждането на превърналия се в традиция ежегоден форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

Сред гостите на събитието бе и областният управител Марин Христов, който изнесе кратко слово, в което изрази надежда, че:" четенията ще бъдат повод за повдигане на националното самочувствие на всички българи от факта, че са потомци на един изключителен родолюбец, който оставя своя отпечатък в историята с борбения си дух и жаждата за национална единност и независимост".

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, проф. Виолета Русева-Великотърновски университет, Татяна Султанова-депутат от Продължаваме промяната, писателят Любомир Котев, оперната прима Татяна Шиварова, която зарадва всички със свои изпълнения и получи цветя лично от областния управител.

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се участници в конкурса за есе: “Захарий Стоянов-летописецът на Националната революция“.Бяха изнесени и много исторически факти от живота, творчеството и дейността на бележития българин. Гостите бяха запознати с малко известни факти от биографията му на деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

По традиция Петите по ред четения приключиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

 

 

 

Снимки

Областна администрация СливенОбластна администрация СливенОбластна администрация СливенОбластна администрация Сливен