Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Навършват се 37 години от откриването на Музея на текстилната индустрия в Сливен

08 септември 2023 16:25, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 584
Музея на текстилната индустрия в Сливен

Навършват се 37 години от откриването на Музея на текстилната индустрия в Сливен, съобщиха от културния институт.

 

Преди 120 години в Сливен – първият и един от големите индустриални центрове на България, възниква идеята за създаване на промишлен музей. Деветдесет години по-късно, когато се отбелязват 150 години от началото на българската индустрия, започва реализацията на тази идея - взема се решение за създаване на Музей на текстилната индустрия като филиал на Национален политехнически музей. През 1984 г. той е включен в музейната мрежа на България. Официалното откриване става на 8 септември 1986 г.

 

Постоянната експозиция на музея е уникална с пресъздадените на живо демонстрации на ръчни и машинни текстилни техники и технологии, които проследяват историческото развитие на това производство. Специално за деца към музея функционира занимателна текстилна лаборатория, в която се научават да разпознават различните текстилни суровини, сами правят интересни изпитвания и багрене. Музейна арт работилница представя традиционни текстилни техники и тяхната модерна интерпретация в няколко арт ателиета - гайтанджийство, тъкачество, рисуване и щампиране, бродерия и плъст.

 

В музея често гостуват различни изложби и работилници.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимки: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Снимки

Музея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в СливенМузея на текстилната индустрия в Сливен