Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В зала "Сливен" представят еврейското културно наследство в рамките на проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико"

12 септември 2023 11:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 9 месеца, брой четения: 652
зала "Сливен"

В зала "Сливен" на 12 септември ще бъде представено еврейското културно наследство. Това съобщиха от пресцентъра на община Сливен, която е организатор на събитието в партньорство с Регионална организация на евреите „Шалом" – Сливен, Организация на евреите в България „Шалом", Религиозна общност на евреите в България, сливенският Симфоничен оркестър и Държавна агенция „Архиви".

 

Инициативата е в рамките на проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико" по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

 

Основната му цел е да се съхрани и популяризира културното наследство на Сливен чрез обновяване на пространствата за излагане на културни ценности и подобряване управлението на културните институти. Партньори в изпълнението му са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков", Художествена галерия „Димитър Добрович" и Федерация на културно-просветно дружество на каракачаните в България.

 

През следващите месеци се планира представяне на културното наследство на всеки от основните етноси в Сливен. По този начин се дава възможност за представяне на културната идентичност на местните етноси, да се повиши толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности.

 

Както БТА съобщи, по проекта ще бъдат обновени културни институти в града.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА