Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“

13 септември 2023 10:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 139
Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“

Във фоайето на музейна-експозиция „Котленски възрожденци“ Христо Ников събра вчера свои близки, приятели и бивши колеги, с които е споделял професионалния си път. Поводът на срещата беше 85-годишният юбилей на общественика от котленско, а сред гостите му беше и кмета на Котел – Коста Каранашев. Градоначалникът поздрави рожденика и изтъкна, че Христо Ников е едно богатство за Котел, което всеки трябва да цени днес.

 

„Аз съм от другото поколение хора, но когато прочетох неговата книга „Щрихи към историята на с. Ябланово“, разбрах, че г-н Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел. Той е човекът, който е усетил тънката струна на нашата, местна народопсихология, която е различна спрямо тази на останалото население в България“, каза кметът. Каранашев посочи още, че в Котел, аристократичен дух винаги е витаел, а Христо Ников е негово олицетворение.

 

Христо Ников е личност, която дълги години отдава обич и старание за своя роден край и неговите хора. Той се ражда на 11 септември 1938 г. в семейството на Нух и Зьохре Хамзови. Своето детство и юношество прекарва в родното си село Ябланово, след което заедно с други „будни“ деца от района, отива да учи в кърджалийското педагогическо училище за начални учители. След дипломирането си яблановецът започва работа в училището на родното си село, където е разпределена и бъдещата му съпруга – Тодорка Стайкова. След създаването на семейство, Христо Ников се дипломира в учителския институт „Христо Ботев“ –Бургас, със специалности „биология, химия, география, физкултура и трудово обучение“. От 1962 г. Христо Ников започва работа в Котел в ДЗС „Г. Ст. Раковски“ и паралелно с това учи задочно в тогавашната АОНСУ. След завършването си Христо Ников полага началото на своята културно-социална дейност. Тя е свързана с обучението на неграмотни, слабограмотни и социално слаби жени, младежи и деца. Издига на преден план хуманността между хората в кварталите и махалите. Подпомага организацията по поддръжката на чистота и разхубавяване на населените места, развитието на туризма и спорта сред младите хора и др.

 

Наков обръща специално внимание към новостите в живота, особено за тези от тичанско-яблановския район и ромските махали. Организира ежегодни празници на девойката и младата жена /Филаретово/. Създава младежки и пенсионерски клубове/Брата, Остра могила, Орлово и Топузево/. Полага основите и на празника „Герлово пее и танцува“, който продължава да посреща своите гости и до днес.

 

През годините усилията му са били подпомагани от уважавани от местната общност хора като Иван Черногоров, Васил Събев, Георги Бончев, както и от региона – Величко Петров, Георги Данчев и други.

 

Христо Ников приключва своята над 10-годишна кариера като директор и учител в училището на село Соколарци, в което село още го споменават с уважение и обич.

 

Родният край го провокира да развие литературното си перо и така той създава много стихове, над 120 репортажи, а след дълъг краеведнически труд, с финансовата помощ на племенника си, от печат излиза луксозната му книга „Щрихи към историята на с. Ябланово“, която е налична в Общинска библиотека „Петър Матеев“- Котел. През 2010 г. от печат излиза и стихосбирката му „Ynan bana“ – „Вярвай ми“, посветена на любимото с. Ябланово и неговите безсмъртни румелийски песни.

 

Днес Христо Ников продължава да чете и пише, да се среща в Котел със стари познати и съграждани, а на вчерашната среща, на която се видя с повечето от тях, от вълнение остана безмълвен, но трогнат от признанието на съгражданите си.

Община Котел

Снимки

Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“Коста Каранашев: „Христо Ников е съвременният Иван Хаджийски на Котел“