» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В гр. Нова Загора се проведе дискусия „Работа за хората. Нова Загора, нов модел“

13 September 2023 12:55, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 8 months ago, number of readings: 344
В гр. Нова Загора се проведе дискусия „Работа за хората. Нова Загора, нов модел“

На 12 септември 2023 г. от 15:30 ч. в залата на Общински съвет Нова Загора се състоя дискусия на тема „Работа за хората. Нова Загора, нов модел“. Тя беше инициирана от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева. На нея присъстваха заместник-кметът Ивайло Енев, секретарят на Общината Ангел Стойчев, изпълнителният директор на „Индустриална зона Загоре“ АД гр. Стара Загора Радослав Танев, директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – Нова Загора Валентина Сердарска, екипът на специалния гост - „ИНТЕР МД“ ООД гр. Нова Загора, екипът на Фондация „Бъдители“, директори и представители на средните училища и професионалните гимназии в града, представители на бизнеса в общината: „Ваяна“ ЕООД; „Сорико“ ООД; „Завод за металорежещи машини“ (ЗММ); „Корадо – Инс – Нова Загора“ ЕООД, „Фарм Технолоджи“ ООД, земеделски производители и др., общински съветници.

Срещата беше открита от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева: „Отдавна имам желанието да осъществим една такава среща, на която да потърсим онези решения, онези промени, които да направим в действията си - ние като администрация, образователните институции като заложени в тях специалности, бизнесът - като начин, по който рекламират и представят дейността си на местните хора в града, за да може в крайна сметка всички ние заедно да постигнем нещо, което ще бъде общополезно за всички и най-важното – ще бъде в полза за развитието на общината ни, за да бъде един привлекателен център.“

Г-жа Захариева акцентира на основния стремеж на общинското ръководство да утвърди Община Нова Загора като регион, който има бъдеще и в тази връзка набеляза основните проблеми, като акцентира върху няколко от тях – задържането на младите хора и привличането им, създаването на добра бизнес среда и постигането на адекватно образование, съответстващо на потребностите на времето и бизнеса. В тази насока протече дискусията. Г-жа Захариева предостави думата на изпълнителния директор на основаната преди няколко години фирма от Стара Загора „Индустриална зона Загоре“ АД Радослав Танев, който сподели опита и проблемите, пред които са били изправени.

Директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – Нова Загора Валентина Сердарска изказа своите впечатления и представи възлови моменти, касаещи темата.

В протеклата след това дискусия се изказаха добри практики и конкретни примери, бяха обсъдени възможностите за взаимодействие и сътрудничество между представителите на трите основни заинтересовани страни – местна власт, училища и бизнес. Бяха отправени покани към работодателите за мотивиращи срещи с младежите от училищата, ориентирани към кариерното им развитие.

Кметът Галя Захариева разказа за първата си среща с Доньо Донев, управител на „ИНТЕР МД“ ООД гр. Нова Загора – нов инвеститор в района и представи екипа на дружеството – млади, образовани амбициозни новозагорци, които са почерпили от опита на европейските страни и са избрали да се върнат в родното си място и да го приложат. Със съдействието на общинската администрация те са преминали през своите първи стъпки. Марияна Найденова – представител на фирмата, сподели опита от извървения път и с презентация набеляза какво предстои да се случи и основните насоки в дейността на „ИНТЕР МД“ ООД, чиято работа е насочена към извършване на електромонтажни услуги основно на територията на страни от Европейския съюз.

В края на срещата г-жа Захариева обърна внимание, че от особено значение е да се излезе със становище, да се вземат конкретни решения за това как да се продължи. „Имаме вече добри практики, имаме споделени решения, имаме добра комуникация между бизнеса и общинска администрация, добра комуникация и между фирмите и училищата и добри идеализирани идеи, обобщи тя. Имаме едни добри първи стъпки по един общ път, по който да тръгнем.“

Тя предложи в становището, с което да се излезе в края на тази среща, да залегнат следните общи намерения: да се продължи инициативата на Фондация „Бъдители“ да се показва добрия пример на реализирани новозагорци; да се обособи отделно гише в общинска администрация, което да подпомага максимално бизнесмените при ползване на административни услуги; да се поддържа сътрудничество с „Индустриална зона Загоре“ гр. Стара Загора; да продължи грижата за подобряване инфраструктурата на местата, свързани с обособени определени бизнес зони, като се отчитат техните нужди; да се изготви програма, насочена към кариерното развитие, като в нея се залагат периодично събития.

Кметът изказа още веднъж благодарност към активната позиция и участие на всички и отправи покана за участие към местните фирми за участие в конкретна инициатива на Община Нова Загора – Есенен панаир на плодородието, която ще се проведе на 8 октомври и ще бъде част от програмата по повод празника на града – Петковден.

Община Нова Загора

Photos

В гр. Нова Загора се проведе дискусия „Работа за хората. Нова Загора, нов модел“В гр. Нова Загора се проведе дискусия „Работа за хората. Нова Загора, нов модел“