Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейски избори 2024: 15 допълнителни места, разпределени между 12 страни

13 септември 2023 15:12, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 577
Европейският парламент

По две допълнителни места за Франция, Испания и Холандия

По едно място за Австрия, Дания, Белгия, Полша, Финландия, Словакия, Ирландия, Словения и Латвия

Членовете на Парламента критикуват липсата на лоялно сътрудничество от страна на Европейския съвет

 

Евродепутатите одобриха решението на Европейския съвет за увеличаване на броя на местата в Европейския парламент от 705 на 720 за следващия законодателен мандат.

 

Предложението на Европейския съвет се основаваше на доклада на Парламента от юни 2023 г., който постави начало на процеса и беше предизвикан от демографските промени в ЕС след изборите през 2019 г. Допълнителните места ще бъдат разпределени, както следва:

 

Белгия + 1 [22]

Дания + 1 [15]

Ирландия + 1 [14]

Испания + 2 [61]

Франция + 2 [81]

Латвия + 1 [9]

Нидерландия + 2 [31]

Австрия + 1 [20]

Полша + 1 [53]

Финландия + 1 [15]

Словения + 1 [9]

Словакия + 1 [15]

Парламентът одобри законодателното решение с 515 гласа „за“, 74 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“. Предстоящите избори (6—9 юни 2024 г.) ще се проведат въз основа на новия брой на местата в Парламента.

 

По време на дебата, предшестващ гласуването, евродепутатите критикуваха опита на Европейския съвет да повлияе на Парламента в бюджетните му функции и потвърдиха независимостта на Парламента. Съдокладчиците изразиха съжаление, че Европейският съвет не е информирал незабавно Парламента, че възнамерява да се отклони от първоначалното предложение както по отношение на общите места, така и по отношение на разпоредбите за общоевропейски избирателен район. Можете да видите запис на дебата тук.

 

Контекст

 

Съставът на Парламента се оценява преди всеки европейски избори в съответствие с принципите, посочени в Договорите (т.е. максимум 750 членове на ЕП плюс председателя, не по-малко от 6 и не повече от 96 места за всяка държава от ЕС, и принципа на „регресивната пропорционалност“), и въз основа на най-новите данни за населението.