» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министър Тодор Тагарев ще посети Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен към ВМА

19 September 2023 11:20, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 264
Министър Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще посети в сряда Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Сливен към Военномедицинската академия, където ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на лечебното заведение, съобщиха от Министерство на отбраната. В рамките на тържествените чествания ще бъде открита реновираната сграда на Отделението по инфекциозни болести. Ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Военната болница в Сливен е наследник на създадената още през 1892 г. III-та балканска дивизионна болница, съобщава на сайта си Военномедицинска академия (ВМА) . По силата на Ньойския договор от 1921 г. е закрита, но само две години по-късно е възродена. Ролята на МБАЛ-Сливен става все по-важна за региона. Разположението й е ключово – от гледна точка на полигона „Ново село”, авиобазата в Безмер и пристанище Бургас, пише на сайта на ВМА.

 

По-късно през деня министър Тодор Тагарев ще участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната във Военния клуб в Сливен. Встъпително слово ще произнесе и председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

 

В дискусиите ще се включат представители на Министерството на отбраната, на държавната и местната администрация от Сливенска и Ямболска области, на студентската и академичната общност, членове на СОРА и други военно-патриотични съюзи, представители на бизнеса, граждани и медии.

ЙОАНА ДИМИТРОВА
БТА-Сливен
Снимка: БТА, архив