Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Два нови социални центъра с изцяло нови услуги за Сливен бяха открити днес

21 септември 2023 14:32, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 8 месеца, брой четения: 437
Otkrivane

За първи път на територията на община Сливен ще функционират Кризисен център за жертви на домашно насилие и Център за временно настаняване на бездомни лица. Двете социалните заведения бяха официално открити днес. Лентата прерязаха кметът Стефан Радев и двама от неговите заместници – Пепа Чиликова и инж. Стоян Марков.

„Община Сливен разполага с пълния набор от социални услуги и това е богатство за нашия град“, заяви пред журналисти кметът. В аванс той съобщи, че в момента се работи по идеята за разширяване на услугите в Дома за стари хора. То се изразява в пълно реконструиране на дома и изграждане на центрове с по-малък капацитет, както и с възможност за настаняване на трудно подвижни възрастни хора. Радев бе категоричен, че надграждането на социалните услуги, като част от визията на екипа му за създаване на по-добри условия и пакет от различен вид подкрепа, ще продължи и занапред.

И двата центъра ще работят с капацитет до 20 потребители. В Центъра за временно настаняване на бездомни лица ще се осигурява място за живеене на лица, останали без подслон за срок до 3 месеца в рамките на календарната година. Освен осигуряване на храна и подслон, услугите в центъра са насочени към включването на потребителите в курсове за квалификация и преквалификация, с цел последващо намиране на работа и подпомагане на социалната им адаптация. Кризисният център за жертви на насилие е предвидено да осигурява комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Услугата ще се предоставя за срок до 6 месеца и е насочена към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Кметът Радев посочи, че предстои да се структурира начинът на извършване на услугите в новооткритите центрове, тъй като те са делегирани от държавата дейности. Той открои два варианта – Общината да ги управлява или да се управляват от партньорски организации, чиято дейност е насочена конкретно към тези проблеми.

Строителството на центровете започна през ноември 2021 г. На заключителна пресконференция по-рано днес бяха отчетени извършените дейности и финансирането на проекта за изграждане на двата центъра. То е по Оперативна програма „Региони в растеж“. 100 % е безвъзмездната финансова помощ и е на обща стойност близо два млн. лв. Дейностите са изпълнени в предвидените по договора срокове.

Снимки

OtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivaneOtkrivane