» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Дни на отворените врати за ученици организира сливенската регионална библиотека

21 September 2023 15:39, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 7 months ago, number of readings: 415
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА/ БТА. архив

Дни на отворените врати за ученици от различни степени на обучение от сливенските училища организира Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, съобщиха от културната институция.

 

Инициативата е традиционна в началото на учебната година и включва екскурзии в библиотеката, презентации по различни теми, демонстрации на възможностите за ползване чрез интернет на пълнотекстови електронни бази данни на библиотеката и на нови технологии, нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове, дискусии, прожекции на филми, срещи с писатели и др.

 

В първия ден, 20 септември, бяха наградени най-активните читатели на Детския отдел, прочели най-много книги през лятната ваканция.

 

Днес, 21 септември, в читалнята на библиотеката ученици от сливенските гимназии ще се срещнат с писателя Любомир Котев. Ще бъде представена книгата му „Затвори“ или българщината“- част трета от трилогията „Записки върху записките", посветена на най-сериозното изследване върху творбата на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания”.

 

С ученици от първи до четвърти клас от сливенските училища в Детския отдел по график ще се проведат забавни часове „Библиотеката – свят пълен с чудеса”.

 

В дните на отворени врати изучаващите чужди езици могат да посетят Чуждоезиковия център на библиотеката, където ще се запознаят с богатия му книжен фонд. Подготвени са и интересни състезания и викторини посветени на 26 септември - Европейския ден на езиците.

 

В читалните на библиотеката ще бъдат прожектирани по график документалните филми „Станка Пенчева – сливенка докрай“ и „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“, посветен на 200 г. от рождението на Георги С. Раковски.

 

В дните на отворени врати информационното обслужване във всички звена на библиотеката е безплатно.

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА/ БТА. архив