Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

115 години Независима България

22 септември 2023 09:42, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 302
Манифест за провъзгласяване независимостта на България

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново княз Фердинанд прочита тържествения манифест, с който обявява политическата независимост на България от Османската империя. Той е подписан от княза и от министрите от правителството на Александър Малинов.

 

Посредством него се отхвърлят решенията на Берлински конгрес от 1878 г., а България отново след 30 години се появява на картата на света като суверенна държава и се нарежда сред независимите европейски страни.

Година по късно, на 6 април 1909 г., е подписан турско-български протокол, с който и Високата порта признава независимостта на България.

 

Делят ни 115 години от този паметен ден…

Честит 22 септември, честита Независимост!

 

В редовете по-долу можете да се запознаете с текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

 

„По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

 

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!“

 

Снимка: Манифест за провъзгласяване независимостта на България,

22 септ. 1908 г., ЦДА – София