Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Носителят на наградата „Милосърдие“ за 2023 година е отец Йоан Петров

27 септември 2023 16:29, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 280
Nagrada_Milosurdie

Тазгодишният носител на наградата „Милосърдие“ на Община Сливен е отец Йоан Петров. Той бе избран на заседание на комисията за избор на носител на приза. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от група общински съветници.

Отец Йоан (светско име - Цветомир Петров) е роден през 1978 г. в гр. Полски Тръмбеш, обл. Велико Търново. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Богословие“. Повече от 20 години живее и работи в Сливен.

В края на 2005 г. е ръкоположен за дякон от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, по-късно става свещеник.

Още в началото на своето служение осъзнава, че грижата за душите на хората не може да се изчерпва само и единствено с извършването на ежедневното богослужение в сградата на храма. Разбира, че трябва да излезе навън, за да бъде до всекиго, който има нужда от духовна помощ. Това продължава да прави всеки ден и по всяко време.

В хода на работата си осъзнава, че най-важната дейност на един свещеник се състои в духовното просвещение както на възрастните хора, така и на децата. Поради тази причина заедно със свои колеги-богослови от енорията непрестанно организира образователни духовни беседи.

През годините работи упорито по събиране на средства и уреждане на основните ремонти, изографисване и други дейности, свързани с безпрепятственото функциониране последователно на храм „Св. Троица“ – с. Крушаре, храм „Св. Цар Борис Михаил“, катедрален храм „Св. Димитър“ и понастоящем - храм „Св. Петка“ в Сливен.

Като свещеник и човек отец Йоан откликва не само на духовните потребности на хората, но и на техните социални проблеми. Извършва безплатно всички църковни тайнства и обреди на хора, които нямат финансова възможност да заплатят утвърдените църковни такси.

Наградата ще му бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на Димитровден – празник на град Сливен.