Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Успех за горския сектор в България

29 септември 2023 12:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 317
Успех за горския сектор в България

По-голямата част от горите в България са сертифицирани по престижната международна система за доброволна сертификация и устойчиво управление на горите FSC®. Към настоящата 2023 г. това са 2 374 785 ha - около 65% от всички горски територии в страната, в т.ч. около 80% от държавните гори. Това е успех и добър знак за развитието на горския сектор в България.

Като резултат от стабилния напредък, в България стартира инициатива за създаване на местно сдружение, което да бъде част от международната мрежа от партньори на FSC в цял свят. Сдружението ще обедини на национално ниво социални, екологични и бизнес организации, които подкрепят доброволната сертификация и устойчивото управление на горите. Среща между заинтересовани организации и членовете на FSC в България се проведе в края на септември, за да бъдат уточнени основните параметри, цели и принципи на управление на бъдещото сдружение.

Forest Stewardship Council®(FSC) e международна неправителствена организация, официално регистрирана през 1994 г. след мащабни дискусии и анализ на резултатите от проведената Конференция на ООН за околната среда и развитието, известна още като Конференцията в Рио (1992 г.) или “Срещата на върха за Земята”. Целта на FSC е да бъдат създадени и приложени в цял свят инструменти, които да гарантират устойчиво управление на горите, а това означава да бъде постигнат баланс и консенсус между интересите на социалния, екологичния и икономическия сектор. Стандартите за сертификация на FSC са насочени към постигането на безопасни условия на труд за работещите в горите и справедливо отношение към местните общности, като в същото време се гарантира запазване на крехкия екологичен баланс и жизнеспособно икономическа среда за бизнесите в горския сектор.

Интересът към доброволната сертификация на горите нараства всяка година. Международните членове на FSC към 2023 г. са повече от 1000, сертифицираните дърводобивни, дървопреработвателни и търговски фирми по света са около 57 500, а сертифицираните гори по тази система за устойчиво управление са близо 160 000 000 ha в 89 страни.

Все повече нараства и интересът и доверието на потребителите в цял свят към сертифицираните продукти. Според последните проучвания, повече от 56% от анкетираните разпознават етикетите на FSC. 77% от потребителите, които разпознават зелените етикети са заявили, че предпочитат сертифицирани продукти. На българския пазар вече има голям брой сертифицирани продукти. Според експертите обаче е необходимо да се повиши вниманието и интереса на българския потребител към смисъла и значението на сертификацията и отговорното потребление.

Всяка година през последната седмица на септември, FSC провежда международна кампания посветена на горите. Кампанията се нарича FSC Forest Wеек и цели да повиши информираността относно проблемите, решенията и успехите, свързани с устойчивото управление на горите. В духа на FSC Forest Wеек, за България може да се отбележи, че имаме един от първите в света национални FSC стандарти, действащ от 2017 г. Българското общество е особено чувствително по отношение на горите, а организациите и институциите пряко ангажирани с управлението и опазването на горите активно взаимодействат и търсят конструктивен диалог въпреки предизвикателствата.

Снимки: Зорница Стратиева

Снимки

Успех за горския сектор в България