Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Под егидата на областния управител ще реализира проект „ Хранителна банка" на БЧК в Сливен

05 април 2011 16:50,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1333
снимка

Под егидата на областния управител на Сливен г-н Марин Кавръков в навечерието на Великден Областната организация на Българския червен кръст в Сливен започва реализирането на проект „ Хранителна банка".

Това е една нова нова форма за подпомагане на уязвими групи от населението - чрез стимулиране на дарителството в общността. Първата кампания, която БЧК в Сливен организира, е за подкрепа на самотни стари хора, с много ниски доходи и с проблеми в обслужването си.

Списъкът на нуждаещите се ще бъде определен от комисия, в която ще бъдат включени представители на БЧК, агенцията "Социално подпомагане", неправителствени организации, местната власт и бизнеса.

Комисията ще подготви критерии за подбор на подпомаганите лица по възраст, доход, заболявания, допълнителна уязвимост и други, както и ще се съобрази със събраните хранителни продукти.

Моделът "Хранителна банка" възниква в България преди повече от пет години по програма с активно участие на общността на Американския Червен кръст (АЧК) и Българския Червен кръст (БЧК), финансирана от Департамента по земеделие на САЩ и Американския Червен кръст. Развитието на модела за устойчиви общински хранителни банки, на базата на мобилизиране на местни ресурси и активно партниране, е подпомогнат методически от екипа на АЧК в България, сега работещ като екип на ФОРА - Фондация за общностно развитие.

Успехът на начинанието зависи изключително от отзивчивостта и дарителството на местната общност в лицето на местната власт, търговските вериги и магазините за хранителни стоки, бизнесмените от останалите сектори, неправителствените организации, гражданите и младите хора в училищата.

За големия празник за всички - Великиден, нека отворим душите и сърцата си за милосърдие и да доставим радост и подкрепа за изпадналите в нужда.