Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Социалните центрове в кв. „Клуцохор“ запазват дейността си в подкрепа на възрастни с увреждания, деца и семействата им

30 септември 2023 10:27, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 339
отет - 1

Две от най-новите социални услуги, които Община Сливен разкри, продължават работата си като държавно делегирана дейност от 1 октомври, съобщи зам. кметът Пепа Чиликова. Центърът за обществена подкрепа и Дневният център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства бяха създадени през 2020 година по проект с европейско и национално финансиране на стойност над 1,8 млн. лева. Общината успя да привлече допълнително финансиране, с което бе извършена реконструкция на сградата на закритото начално училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“. Тя се превърна в уютно и комфортно място за потребителите на двете услуги. Преди да изтече 3-годишния срок на проекта, Общината предприе процедура услугите да бъдат разкрити като държавна делегирана дейност. От началото на новия месец те ще продължат да работят, тъй като са доказано ефективни. Разполагат с компетентни и отдадени на каузата специалисти и служители. Центърът за обществена подкрепа запазва дейността си без промяна с капацитет 100 места. Дневният център, след изготвен анализ на потребностите от социални услуги, ще продължи с нова целева група - работа с пълнолетни лица с увреждания с капацитет 30 места, а децата ще получават същата подкрепа и грижа в сега съществуващия Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян Детепазител“, съобщи Здравка Катилеева, гл. експерт в дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ към Община Сливен.

Центърът за обществена подкрепа предоставя безплатни социални и здравни услуги в подкрепа на децата в риск и семействата им, разказа социалният работник Стоян Стоянов на среща с представители на общината и колегите си. На нея бяха отчетени резултатите от 3-годишната дейност със 121 потребители, от които 68 деца от уязвими групи и техните семейства. Предоставяни са психологически консултации за развиване на умения в общуването, образователна подкрепа за преодоляване на трудности в обучението по български език, математика и други дисциплини – вид превенция на отпадането от училище. Извършвана е мобилна работа на терен в почти всички населени места в общината, главно с деца от уязвимите групи, предоставяно е и семейно консултиране.

Дневният център за подкрепа на деца и/или младежи с тежки увреждания и техните семейства предостави грижа за 35 деца и младежи на възраст от 3 до 18 и от 18 до 29 години. С тях работиха социални работници, педагози, психолози, логопед и медицинска сестра. На разположение са модерна зала за индивидуална и групова рехабилитация, помещения за занимания по интереси, за подготвяне на домашните и други занимания, за отбелязване на празници. „Нашите потребители установиха емоционални, приятелски отношения помежду си, а екипът ни се ползваше с тяхното голямо доверие“, подчерта социалният работник в дневния център Ваня Димитрова.

На разположение на двата центъра е осигурен микробус, пригоден за хора с увреждания. Специализираният автомобил превозва потребителите.

„Започнахме с голям ентусиазъм, последните години бяха доста трудни. Но най - важен е резултатът: качеството на услугите и добрата среда, която осигурихме. Благодаря на директора на двата центъра Георги Петров и на екипа, както и на колегите от Общината. Всички знаем, че едно общество се измерва по отношението към слабите“, каза зам.кметът Чиликова.

Двата центъра бяха създадени по проект BG05M9OP001-2.019-0011-C03 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен – етап II”, по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства” – Компонент 1 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г.

Общата стойност на проекта е 1 862 685 лв. , като 1 583 282.25 лева е европейското и 279 402.75 лева – националното съфинансиране.

Снимки

отчет-2отчет-3отчет-4отчет - 5