Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Музикално–поетична вечер „С криле на птица“ в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

02 октомври 2023 14:02, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 346
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен

На 2 октомври /понеделник/ 2023г., от 17:00 ч. в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен ще се проведе музикално-поетична вечер под надслов "С криле на птица" посветена на Световния ден на музиката и поезията.

В България 1 октомври е официален Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел. Живял през 14 век., той е известен като църковен певец и композитор. Наречен още ,,Ангелогласният,, заради изключителния му певчески талант.

Същата дата – 1 октомври, е приета, от ЮНЕСКО, но едва през 1999 г. – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив читател и всеки жив поет.” Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и както пише в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия”.

В програмата на вечерта ще вземат участие известни сливенски поети, които ще представят пред публиката своята поезия, както и поезията на свои любими автори.

Специалното участие в програмата ще вземат флейтистката Рая Радушева от Симфоничен оркестър – Сливен и китаристката Ема Пламенова от класа по китара на Найден Дойнов.